Kan man være agent i min bransje?

Jeg følger opp mitt forrige blogginnlegg da responsen har vært stor og telefonene har strømmet på med gode kandidater som ønsker seg nye utfordringer. Massen er ulik. Noen søker seg videre fordi de har vært i samme jobb i mange år, andre for å være på den "trygge side" om det skulle komme permitteringer og oppsigelser og dessverre fra de som allerede har mistet jobben eller blitt permiterte (dette gjelder spesielt innenfor olje og gass-sektoren).

Spørsmålet jeg har stilt meg selv de siste ukene er følgende:

  • Kan jeg opptre som agent for gode kandidater?
  • Kan jeg jobbe aktivt for kandidater, slik at de finner drømmejobben?
  • Kan jeg selge inn gode kandidater til selskaper som kanskje ikke er ute etter å finne ny jobb?

 

Om svaret er ja, hvem skal ta regningen? Er det mulig å si til en kandidat at jeg kan hjelpe mot et honorar?

Jeg vet at man jobber slik i flere andre land. Jeg har hørt om tilfeller i Norge hvor man har hjulpet utenlandsk arbeidskraft inn på det norske markedet, hvor kandidaten til og med har spurt om hvilket fee han/hun skal betale. Dette gjelder selvfølgelig i type CXO stillinger.

I dag sitter jeg med Nordiske direktører, Markedsdirektører, Prosjektledere og Salgsdirektører i "stallen". Hvordan kan jeg hjelpe disse på best mulig måte? Og hvordan skal jeg gjøre business på dette?

Det reises selvfølgelig masse moralske spørsmål rundt dette, og det er jeg klar over. Men er dette ok i prinsippet, med en skikkelig forretningsmodell bak?

Håper på en liten debatt rundt spørsmålet, da jeg ser muligheten og kanskje nødvendigheten av å tenke litt utenfor den berømte boksen.

Frode

2 kommentarer

Øivind Bergstrand

21.05.2015 kl.15:50

Ser ikke de store moralske problemstillingene annet om personer i din "agent" stall anbefales til oppdrag du har, OG aldri burde vært anbefalt. Men igjen vil det være nesten umulig å få til da det skal litt mer til en din anbefaling for at ett menneske ansettes (håper jeg da?!) Om man påtar seg oppdrag for arbeidsgiver (trenger å ansette) eller en arbeidstager (trenger å arbeide) synes jeg er ett fett. Derimot om du mottar honorar fra begge inn mot samme jobb så kan det synes ganske griskt, men det er jo ikke forbudt å tjene penger heller så lenge begge dine kunder er fornøyd. Fordelen med "agentvirksomhet" er at du lærer dine klienter å kjenne over tid, det burde borge for bedre rådgivning mot kunder som skal ansette.

Paal Werpen

22.05.2015 kl.02:04

Spennende tema Frode.

Dette vil jeg drodle litt rundt. Som tidligere nevnt kan dette bli litt uoversiktlig, og hvis en agent tar betalt fra begge parter, kan det vel oppstå situasjoner i etterkant hvor agenten kan mistenkes for å tenke kun på seg selv.

Det var for ikke lenge siden noe bråk rundt en fotballagent som trakk i trådene på begge sider av bordet, og var inne på teppet hos NFF. Min mening er at hvis en agent slik du ser for seg skal ta betalt, ville det vært oppdragsgiver som betaler. Her har jeg noen tanker å ta privat;-) En fornøyd arbeidsgiver som ikke har betalt for å få en topp kandidat vil kanskje benytte dine tjenester og nettverk til å finne flere gode ansatte. Og da vil alle parter vinne på oppdraget.

Vi ser og at det blir mer vanlig at boligkjøpere betaler meglere til å finne aktuelle boliger til de for lukket visning. Og da er det vel boligkjøper som betaler megler antar jeg.

Dette å være agent høres ut som en god plan. Jeg vil jammen bli agent selv. Hehe. Pass bare på å ha orden i sysakene, så blir det topp;-) Lykke til Frode!

Skriv en ny kommentar

Rekruttereren

Rekruttereren

43, Drammen

Jeg er Rekrutterer, Headhunter og nettverksbygger. Bygger på personlige relasjoner, stolthet og kvalitet i leveransen. Jeg er en person som stadig søker etter nye muligheter innenfor allerede satte normer. Jeg har et bredt, gjennomarbeidet nasjonalt og internasjonalt nettverk skapt via målbevisst arbeid med sosiale medier, tilstedeværelse og egenaktivitet innenfor ulike fagmiljøer. Blogger om livet, utfordringer og tanker rundt rekrutteringsbransjen i Norge.

Kategorier

Arkiv

hits